Naprstne lutke

Manjše sorodnice velikih ročnih lutk imenujemo naprstne lutke. Te so kot pravi že samo ime, lutke za na prst ali prste. Male simpatične lutke so pri otrocih zelo priljubljene, še posebej pri manjših otrocih. Ti se vsakodnevno srečujejo z novimi situacijami. Njihove reakcije in občutki, ki jih doživljajo ob teh novih izkušnjah, ki se nam morda zdijo majhne, so za otroke velike in pomembne. Nemalokrat smo zelo presenečeni, ko ugotovimo kaj je našim malčkom strašljivo, smešno in zanimivo.

Igra vlog

Igrajmo se z našimi otroci,  poskušajmo jih razumeti in podpirajmo jih skozi igro. To je ključnega pomena za razvoj navezanosti in občutka varnosti, ki vodi k razvoju njihove samozavesti in samospoštovanja v kasnejših obdobjih. Naprstne lutke so igrače, ki zelo privlačijo male otroke in so navdih za igro z veliko pogovora in veliko zabave! Z naprstnimi lutkami otroku omogočimo pridobivanje novih pozitivnih izkušenj skozi igro. Te jim bodo prišle zelo prav, da se lažje soočajo z izzivi, ki jih čakajo v resničnem življenju. Igra vlog je nujna za zdrav razvoj otroka in naprstne lutke so pri tem nepogrešljive!

Nekaj igrivih predlogov za naprstni luke.

  • Uporabi naprstne lutke v igri vlog, ko uprizoriš srečanje dveh oseb. Rečeš lahko recimo: Zdravo, kako ti je ime? Koliko si star?
  • S pomočjo igre vlog z naprstno lutko lahko pripravite otroka na novo izkušnjo, kot je recimo obisk pri zdravniku. Odigrajte obisk in ugotovite kaj se zgodi. Za to igro uporabite dve naprstne lutke.
  • Z lutkami ponovno uprizorite situacije, ki so v izziv otrokovemu vedenju. Na primer v trgovini ni dobil kar je hotel in ... Pripravite takšno igro vlog, da bo imel možnost preizkusiti drugačen scenarij.
  • Naprstne lutke dajejo otroku jezikovne spretnosti, ki mu omogočajo, da lažje izraža svoje odločitve in čustva. Že ko sliši sam sebe v akciji izreči fraze kot so 'žal mi je' ali 'žalosten sem' zazna težo in pomen izrečenega.

Igra vlog in naprstne lutke imajo za otroka tudi pomembne  terapevtske učinke. Igra z lutkami doseže veliko globlji nivo, kot katerikoli niz besed brez igrivega konteksta. Z naprstnimi in ročnimi lutkami se otrok zlahka sprosti in poglobi v igro. Lutkam zaupa in verjame. Vzame jih za prijatelje, igrivi dialogi in dejanja v igri pa imajo neprecenljiv učinek na zdrav razvoj otroka!

Prikaži večManj

7 izdelkov

7 izdelkov