Poganjalec

Poganjalec je že zelo staro prevozno sredstvo, ki je nastalo že kar nekaj časa pred pojavom sodobnega kolesa.

Poganjalci se danes vračajo v velikem slogu, navdušujejo starše in male otroke. Otroški poganjalci so odlični za zgodnje razvijanje ravnotežja in pridobivanja samozavesti potrebne za vožnjo s kolesom. Najboljši otroški poganjalec je takšen, ki popolnoma ustreza velikosti in starosti otroka. Pomembna je višina sedeža, krmila in geometrija okvirja poganjalca. Materiali in oblazinjenja pa so stvari okusa in želja. Poganjalci za otroke so sestavljeni iz okvirjev in sestavnih delov iz različnih materialov. Poznamo kovinske, lesene in takšne iz umetnih mas. Lesen poganjalec je okolju bolj prijazen in ima drugačen dizajnerski pristop kot kovinski in poganjalci iz umetnih materialov. Med kovinskimi jih ločimo na jeklene in aluminijaste in vsak material ima svoje prednosti pa tudi slabosti. Največje razlike so v nosilnosti okvirjev, teži poganjalca in prilagodljivosti sestavnih delov. Tudi pnevmatike se razlikujejo in so lahko iz gume ali pene. Lahko so napihljive ali iz satja.

Kako izbrati pravi poganjalec za otroke?

Pomembne dejavnik je cena, ki določa vse. Izbirate lahko med širokim razponom cen v kateri je ogromno ponudbe. Vsi vemo, da je med najbolj pomembnimi dejavniki geometrija okvirja poganjalca a na to pogosto pozabimo. Bolj prestižni proizvajalci seveda porabijo veliko več časa za razvoj geometrije, ki nudi otroku boljšo uporabniško izkušnjo in več varnosti. Cena takšnih poganjalcev je seveda primerno višja. Otrok se s takšnim poganjalcem lažje poganja in hitreje osvaja ravnotežje zato je vredno zanj odšteti več. Pomembne je ergonomsko oblikovanje ročic krmila, ki omogočajo dober oprijem in ščitijo roke. Gumijasta napihljiva kolesa so pogosto boljša kot tista iz pene in teža, ki naj jo ima poganjalček mora biti primerna velikosti, moči in teži otroka. Zavore in opore za stopala otrok na poganjalcu ne potrebuje in ravno tako ne tudi raznih omejevalnikov obračanja krmila za kateri si nihče ni na jasnem ali so potrebna ali ne.

In kateri je najboljši poganjalec?

Torej poganjalci so si lahko zelo različni a se na koncu koncev večinoma niti ne razlikujejo toliko, da bi že na prvi pogled lahko ugotovili kateri je boljši. Namen vseh poganjalcev je enak, to je, da je v pomoč otroku pri osvajanju ravnotežja in učenju krmiljenja kolesa. Včasih so to vlogo odlično opravljala pomožna kolesa, danes pa so to vlogo prevzeli priljubljeni poganjalci. Torej kako izbrati? izberite ga glede na pravo razmerje med ceno, kakovostjo in videzom, ki zadovolji vas in vašega otroka.

Je boljši kovinski ali lesen poganjalec, naj bo poganjalec 3v1 ali 2v1?

Ali veš, da se več otrok nauči samih brati kakor voziti s kolesom? Da bi se otrok naučil poganjanja pedal na kolesu in pri tem nas ne bi preveč zabolel križ ga moramo spoznati s pomenom kolesom. Klasični mali tricikel je seveda odličen uvod v pedaliranje vendar otrok v tem obdobju še ne razume pomena pedalk. Bolj mu služijo kot oporo za noge in stopalke. Trcikel je bil obvezni predhodnik kolesa, ki je služil uvodu v spoznavanje veščine vožnje s kolesom. Potem pa so se pojavili Poganjalci! Sprva so bili zelo nevarni, nato zelo okorni in na koncu postali ena najbolj priljubljenih igrač na svetu. Do tega trenutka je učenje vožnje s kolesom čisto dobro potekalo s pomožnimi kolesa, sedaj pa je to vlogo prevzel seveda otroški poganjalec. Modna in trendy igrača je prevzela vse. Vendar moramo vedeti, da otrok poganjalca ne razume kot kolesa in je zmeden, ko se vsede na kolo in je potrebno zagnati pedalke. To je nekaj kar po vožnji s poganjalčki ni pričakoval in lahko se tudi prestraši kolesa. Kaj pa sedaj? Saj že veste. V klet, garažo ali trgovino po pomožna kolesa pa bo. 

Ali poganjalec Cruzee, Kettler, Puky, Hudora ali ... ? 

Naše mnenje je, da je vsak kakovostno izdelan poganjalček dobolj dober za veliko zabavne igre in gibanje otroka. Razvoj grobe motorike, krepitev mišic in izboljšanje usklajenosti gibanja je tisto kar šteje pri vožnji s poganjalčkom. Poskrbeti moraš le za dovolj varnosti in otroka nujno opremiti še s kakovostno čelado. Vsaka igra, ki dobro vpliva na otrokov gibalni razvoj je več kot dobrodošla in to šteje največ. Material, barva in oblika poganjalcev pa naj bo v domeni tistega kar ti je všeč! Torej izbiraj glede na lastno potrebo, stil in okolje v katerem ga poganjaš. Poglej in si izberi iz naše super kakovostne ponudbe nekaj lesenega v retro stilu kot je Little Dutch Lesen poganjalec Skuter Olive ali super lahki aluminijasti Cruzee! 

Prikaži večManj

9 izdelkov

9 izdelkov