Poganjalec

Poganjalec je že zelo staro prevozno sredstvo, ki je nastalo že kar nekaj časa pred pojavom sodobnega kolesa.

Danes se vračajo v velikem slogu, navdušujejo starše in male otroke. Otroški poganjalci so odlični za zgodnje razvijanje ravnotežja in pridobivanja samozavesti potrebne za vožnjo s kolesom. Najboljši otroški poganjalec je takšen, ki popolnoma ustreza velikosti in starosti otroka.

Pomembna je višina sedeža in oblika ali geometrija poganjalca, materiali in oblazinjenja pa so stvari okusa in želja. Poganjalci za otroke so sestavljeni iz okvirjev in sestavnih delov iz različnih materialov. Poznamo kovinske, lesene in takšne iz umetnih mas. Lesen poganjalec je okolju bolj prijazen in ima drugačen dizajnerski pristop kot kovinski in poganjalci iz umetnih materialov. Med kovinskimi jih ločimo na jeklene in aluminijaste in vsak material ima svoje prednosti pa tudi slabosti. Največje razlike so v nosilnosti okvirjev, teži poganjalca in prilagodljivosti sestavnih delov. Tudi pnevmatike se razlikujejo in so lahko iz gume ali pene. Lahko so napihljive ali iz satja.

Kako izbrati pravi poganjalec za otroke?

Pomembne dejavnik je cena, ki določa vse. Izbirate lahko med širokim razponom cen v kateri je ogromno ponudbe. Vsi vemo, da je med najbolj pomembnimi dejavniki tudi geometrija poganjalca a to pogosto spregledamo. Bolj prestižni proizvajalci seveda porabijo več časa pri razvoju geometrije in nudijo boljšo geometrijo. Tudi cena takšnih poganjalcev je seveda višja. Otrok se s takšnim poganjalcem lažje poganja in hitreje osvaja ravnotežje. 

Pomembne so ergonomsko oblikovane ročke krmila, ki omogočajo dober oprijem in ščitijo roke. Gumijasta napihljiva kolesa so boljša kot penasta in teža, ki naj jo ima poganjalček mora biti primerna velikosti, moči in teži otroka. Zavore in opore za stopala otrok na poganjalcu ne potrebuje in ravno tako ne tudi raznih omejevalnikov obračanja krmila za kateri si nihče ni na jasnem ali so potrebna ali ne.

Torej poganjalci so si zelo različni in na koncu koncev niti ne tako. Namen vseh poganjalcev je enak, to je, da je v pomoč otroku pri osvajanju ravnotežja in učenju krmiljenja kolesa. Včasih so to vlogo odlično opravljala pomožna kolesa, danes pa so tov vlogo prevzeli priljubljeni poganjalci. Torej kako izbrati? izberite ga glede na pravo razmerje med ceno, kakovostjo in videzom, ki zadovolji vas in vašega otroka.

Preberi večManj

11 izdelkov

11 izdelkov

Show More Products